Barion Pixel

Terheléses EKG vizsgálat (kerékpár vagy futószalag)

A keringési rendszer bizonyos betegségei nyugalomban nem okoznak panaszt vagy tünetet, de a fizikai terhelés provokálhatja azokat. Terheléses EKG vizsgálattal a panaszok terheléssel kapcsolatos összefüggését, a fizikai teljesítőképesség mérését végezzük.

A terheléses EKG indikációi alapvetően négy probléma köré csoportosíthatóak:

  1. A koszorúér betegség diagnózisának megerősítése, vagy elvetése.
  2. Ismert koszorúér betegek prognózisának meghatározása.
  3. Vérnyomás mérése terhelés alatt, terhelés indukálta ritmuszavarok regisztrálása.
  4. A fizikai teljesítőképesség meghatározása: sportolók, szívelégtelenség, koszorúér-betegség, billentyűbetegség esetén.

A vizsgálatot optimálisan két-három órával az utolsó étkezést követően végezzük. A vizsgálat előtt folyadék fogyasztása megengedett, sőt kívánatos. A vizsgálatra érkező beteg a vizsgálat napján ne fogyasszon alkoholt, nagy mennyiségű feketekávét, és lehetőleg ne dohányozzon! A vizsgálat megkezdésekor a vizsgálatot végző orvosnak fontos ismernie az aktuálisan szedett gyógyszereket, kérjük, ezt a vizsgálat előtt gondolja át, szükség esetén készítsenek listát a szedett gyógyszerekről. A vizsgálatot járószőnyegen (treadmill) vagy kerékpáron végezzük.

A vizsgálat során Önnek változatlan sebességgel kell hajtania a kerékpárt növekvő ellenállással szemben, illetve járószőnyegen végzett terhelés esetén emelkedő dőlésszögű vagy fokozatosan gyorsuló gumiszőnyegen kell járnia. A vizsgálat közben EKG-ját, vérnyomását folyamatosan monitorozzuk. A vizsgálatot, ha Ön kéri, bármikor meg tudjuk szakítani. A vizsgálatot követően kérjük, hogy még további kb. fél óráig ne hagyja el a rendelőt!

A vizsgálathoz sportos ruházat viselése ajánlott.
A terheléses vizsgálathoz egy hónapnál nem régebbi ultrahangra van szükség.

Vissza