Barion Pixel

Teljesítmény élettani felmérés

Hogy zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot optimálisan két-három órával az utolsó étkezést követően végezzük. A vizsgálat előtt folyadék fogyasztása megengedett, sőt kívánatos. A vizsgálatra érkező sportoló a vizsgálat napján ne fogyasszon alkoholt, nagy mennyiségű feketekávét és lehetőleg ne dohányozzon! A vizsgálat megkezdésekor a vizsgálatot végző orvosnak fontos ismernie az aktuálisan szedett gyógyszereket, kérjük, ezt a vizsgálat előtt gondolja át, szükség esetén készítsenek listát a szedett gyógyszerekről. A vizsgálatot járószőnyegen (treadmill) vagy kerékpáron (ergometria) végezzük.

Önnek mit kell tennie?

A vizsgálat során Önnek változatlan sebességgel kell hajtania a kerékpárt növekvő ellenállással szemben, illetve járószőnyegen végzett terhelés esetén emelkedő dőlésszögű és fokozatosan gyorsuló gumiszőnyegen kell járnia illetve futnia. A vizsgálat közben EKG-ját, vérnyomását és légzésfunkciós paramétereit folyamatosan monitorozzuk. Az EKG tappancsok felhelyezése miatt arra fogjuk kérni, hogy vetkőzzön félmeztelenre. A légzésfunkciós paraméterek vizsgálata céljából maszkot helyezünk fel, melyen keresztül zárt rendszerben történik a gázcsere. Amennyiben a metabolikus paraméterek monitorozása miatt arra szükség van, a vizsgálat előtt és közben fülből vérvétel történik. A vizsgálatot, ha Ön kéri, bármikor meg tudjuk szakítani. A vizsgálatot követően kérjük, hogy még további kb. fél óráig az intézetet ne hagyja el!

Hogy zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot optimálisan két-három órával az utolsó étkezést követően végezzük. A vizsgálat előtt folyadék fogyasztása megengedett, sőt kívánatos. A vizsgálatra érkező sportoló a vizsgálat napján ne fogyasszon alkoholt, nagy mennyiségű feketekávét és lehetőleg ne dohányozzon!

Pályamérés során a sportág specifikus teljesítmény pályatesztet egészítjük ki terhelésélettani paraméterek monitorozásával. A teszt során végig rögzítésre kerül a pulzus, illetve meghatározott időközönként a vér laktát (tejsav) szint. Az eredmények kiértékelése nagyjából két hetet vesz igénybe.

Rendelőben

Spiroergometria, vagyis légzésfunkciós vizsgálattal kiegészített terheléses EKG vizsgálat.

A keringési rendszer bizonyos betegségei nyugalomban nem okoznak panaszt vagy tünetet, de a fizikai terhelés provokálja azokat. Spiroergometriás vizsgálattal a panaszok terheléssel kapcsolatos összefüggését, a fizikai teljesítőképesség mérését végezzük.

A légzésfunkciós vizsgálattal kiegészített terheléses EKG vizsgálat során egyidejűleg vizsgáljuk a szív-érrendszer és a tüdő állapotát, teherbírását. Hasznos információkat nyújthat számos cardiovascularis betegség diagnózisának felállításában, a prognózis becslésében és a terápia hatékonyságának követésében.

A szubmaximális és a maximális (vita maxima) terhelés során az EKG és vérnyomás monitorozás mellett komplex légzésfunkciós vizsgálatot végzünk, melynek során elemezzük az egyes légvételek során a be- és kilélegzett gázok mennyiségét, arányát és minőségét. A vizsgálat segítségével elkülöníthető, hogy a funkcionális kapacitás csökkenésének eredete kardiológiai vagy pulmonológiai okokra vezethető vissza.

Pályán

A sportteljesítmény pontos felmérése céljából nemcsak laboratóriumi felmérést, hanem sportág-specifikus pályamérést is végezhetünk. A felmérés során a sportoló a saját sportágának megfelelő specifikus pályatesztet teljesít, miközben monitorozásra kerül a teljesítmény, a keringési (pulzus) és metabolikus (tejsav) paraméterek.

A pályamérés segítségével pontosan felmérhető és követhető a teljesítmény a sportoló saját környezetében. A mérések elvégzéséhez – a mérési stratégia felállítását követően – a helyszínre megyünk. A legjobb eredmény elérése érdekében célszerű a terhelésélettani laboratóriumi felméréseket és a pályaméréseket kombinálni. A pályamérés eredményei alapján egyénre szabott edzésprogramot javaslunk, mely segíti a sportoló erőnlétének és anyagcsere állapotának fejlődését. A méréseket 6 hetente célszerű elvégezni a sportteljesítmény fejlődésének követése céljából.

A pályamérést gyakorlatilag bármely sportág esetén el tudjuk végezni, legnagyobb tapasztalatunk a labdarúgással van. Ajánljuk élsportolóknak, akik szeretnék pontosan követni teljesítményük alakulását. Amatőr sportolóknak, akik szeretnének profi szintre fejlődni. Alkalmazható csapatsportok és egyéni sportolók esetén.

Vissza