Barion Pixel

Nyaki-, hasi-, alsó végtagi ultrahang

A tájékozódó nyaki-, hasi-, alsóvégtagi ultrahang vizsgálat az érszűkület megállapítására, a keringés állapotának meghatározására szolgál.

Nyaki erek (carotis) ultrahangos vizsgálata

A nyakon elsősorban a nyaki főverőeret (arteria carotis) vizsgáljuk. A fali eltérések (arteriosclerosis) és az általuk okozott esetleges szűkületek felismerése a további teendők meghatározása szempontjából fontos. Veszélyeztetett életkorban lévők, családi hajlammal rendelkezők, illetve bizonyos alapbetegségben szenvedők (cukorbetegség, vérzsír-szint eltérések, stb.) körében különösen fontos a rendszeres szűrés. Javasolt szédüléses panaszok, ájulás esetén. Amennyiben a vizsgálat során érelmeszesedés jelei igazolódnak, az érrendszer többi területét is vizsgálni kell.

Hasi ultrahang

Alapvető eljárás számos belgyógyászati megbetegedés esetén, máj, vese, lép szerkezetének és nagyságának megítélésére szolgál. Bárminemű hasi fájdalom esetén indokolt: görcs, hányinger, székletrend változás, puffadás, menstruációs zavar, fogyás vagy éppen túlzott hízás, tartós lázas állapot stb., mivel megmutathatja annak okát, vagy további vizsgálatok felé tereli a beteget. Lehetőségünk van a hasi erek állapotának felmérésére (hasi verőér meszesedés, tágulat), a keringési viszonyok megítélésére (érelzáródás, vérzés).
Noninvazív, fájdalommentes.

Milyen előkészítés szükséges?

A vizsgálat előtt általában 4-6 órával nem szabad enni. A telt húgyhólyag elősegíti a kismedencei szervek megítélését, így a vizsgálat előtt bőséges folyadékbevitel ajánlott, melyet a vizsgálat előtt egy órával szüneteltethetünk. A szénsavas, tejes italok, kávé fogyasztását azonban kerülni kell. A kifejezett bélgázosság, valamint túlzott elhízás jelentősen korlátozhatja a kép megítélését. A vizsgálat időpontjától függően az éppen esedékes fontos gyógyszerek bevétele néhány korty vízzel megengedett. A vizsgálat előtt a panaszoktól függően a vizsgáló orvossal szükséges egyeztetni a vizsgálat előtti előkészítést.

Végtagi erek vizsgálata

A végtagokon az artériás (verőér) rendszer vizsgálata tájékozódó jellegű feltárást jelent. A fali eltérésekből, elváltozásokból következtetni tudunk a további teendők sürgősségére. Az ultrahang a megfelelő vizsgálat, ha hűvös vagy érzéketlen a lába, vagy nyilalló izomlázszerű fájdalmat érez a vádlijában bizonyos távolság megtétele után.

Végtagokon a vénás (visszér) keringés vizsgálatának igénye a gyakoribb (visszérgyulladás, trombózis). Lábdagadás, bőrelszíneződés, tapintható köteg, fájdalmas duzzanat mind indokolja a vizsgálatot, melynek során az érbetegség kizárása mellett esetenként a valódi okra is fény derülhet (pl. térdízületi betegség – Baker cysta, stb).

Vissza