Barion Pixel

Komplex sportkardiológiai felmérés

A komplex sportkardiológiai felmérés részletes anamnézis felvételből, 12-elvezetéses EKG vizsgálatból, és laboratóriumi, Holter EKG, ABPM, valamint szívultrahang vizsgálatokból áll.

Részletes anamnézis felvétele

Az anamnézis felvétele részletes, a sportoló egészségi állapotára, különösen a sporttal összefüggő panaszaira, a cardiovascularis kockázati tényezőkre, a családi anamnézisre, öröklődő betegségek és a hirtelen szívhalál családon belüli előfordulására vonatkozó kérdőív segítségével történik.

A kérdőív INNEN letölthető. Kérjük, kitöltve hozza magával a vizsgálatra.

12-elvezetéses EKG vizsgálat

A rutin szűrési protokoll része. Non-invazív (vágás, szúrás nélküli vizsgálat), fájdalommentes, nyugalmi helyzetben rögzítjük. A szív elektromos működéséről nyújt hasznos információt. Segítségével ellenőrizhetjük a szív ingerképző- és ingervezető rendszerét, valamint felismerhetőek az esetleges rendellenességek.

Laboratóriumi vizsgálat

Az általános rutin laboratóriumi paraméterek (vérkép, májfunkció, vesefunkció, gyulladásos paraméterek) mellett lehetőség van számos egyéb, a teljesítményt is befolyásoló laboratóriumi marker vizsgálatára, mint például hormonszint mérések, vas szintek mérése.

Holter EKG vizsgálat

24-órás EKG monitorozás, melyet általában ritmuszavar gyanú esetén végzünk, de számos egyéb kiegészítő funkciója is hasznos lehet (pl.: frekvenciaprofil vizsgálata, fizikai igénybevétel során a szívfrekvencia monitorozása).

ABPM vizsgálat

24-órás vérnyomás monitorozás, melyet általában magas vérnyomás betegség gyanúja esetén végzünk. Lehetőség van a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának megfigyelésére, vérnyomáskiugrás detektálására, illetve a vérnyomáscsökkentő kezelés hatékonyságának felmérésére.

Szívultrahang vizsgálat

Modern képalkotó vizsgálat, melynek segítségével információkat kaphatunk a szív morfológiai és funkcionális eltéréseiről, a billentyűk funkcionális állapotáról.

Bizonyos sportágak esetében egyéb szakorvosi vizsgálatra is szükség van (pl. ortopédia, szemészet).

Terheléses EKG vizsgálat (kerékpár vagy futószalag)
Sportorvosi engedély kiadása
Leletek értékelése konzultációval

Vissza