Barion Pixel

Komplex edzés- és táplálkozástervezés

Spiroergometriai vizsgálat és testösszetétel mérés igény szerinti gyakorisággal.

A spiroergometria légzésfunkciós vizsgálattal kiegészített terheléses EKG vizsgálat.

A keringési rendszer bizonyos betegségei nyugalomban nem okoznak panaszt vagy tünetet, de a fizikai terhelés provokálja azokat. Spiroergometriás vizsgálattal a panaszok terheléssel kapcsolatos összefüggését, a fizikai teljesítőképesség mérését végezzük.

A légzésfunkciós vizsgálattal kiegészített terheléses EKG vizsgálat során egyidejűleg vizsgáljuk a szív-érrendszer és a tüdő állapotát, teherbírását. Hasznos információkat nyújthat számos cardiovascularis betegség diagnózisának felállításában, a prognózis becslésében és a terápia hatékonyságának követésében.

A szubmaximális és a maximális (vita maxima) terhelés során az EKG és vérnyomás monitorozás mellett komplex légzésfunkciós vizsgálatot végzünk, melynek során elemezzük az egyes légvételek során a be- és kilélegzett gázok mennyiségét, arányát és minőségét. A vizsgálat segítségével elkülöníthető, hogy a funkcionális kapacitás csökkenésének eredete kardiológiai vagy pulmonológiai okokra vezethető vissza.

Hogy zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot optimálisan két-három órával az utolsó étkezést követően végezzük. A vizsgálat előtt folyadék fogyasztása megengedett, sőt kívánatos. A vizsgálatra érkező sportoló a vizsgálat napján ne fogyasszon alkoholt, nagy mennyiségű feketekávét és lehetőleg ne dohányozzon! A vizsgálat megkezdésekor a vizsgálatot végző orvosnak fontos ismernie az aktuálisan szedett gyógyszereket, kérjük, ezt a vizsgálat előtt gondolja át, szükség esetén készítsenek listát a szedett gyógyszerekről. A vizsgálatot járószőnyegen (treadmill), vagy kerékpáron (ergometria) végezzük.

Önnek mit kell tennie?

A vizsgálat során Önnek változatlan sebességgel kell hajtania a kerékpárt növekvő ellenállással szemben, illetve járószőnyegen végzett terhelés esetén emelkedő dőlésszögű és fokozatosan gyorsuló gumiszőnyegen kell járnia illetve futnia. A vizsgálat közben EKG-ját, vérnyomását és légzésfunkciós paramétereit folyamatosan monitorozzuk. Az EKG tappancsok felhelyezése miatt arra fogjuk kérni, hogy vetkőzzön félmeztelenre. A légzésfunkciós paraméterek vizsgálata céljából maszkot helyezünk fel, melyen keresztül zárt rendszerben történik a gázcsere. Amennyiben a metabolikus paraméterek monitorozása miatt arra szükség van, a vizsgálat előtt és közben fülből vérvétel történik. A vizsgálatot, ha Ön kéri, bármikor meg tudjuk szakítani. A vizsgálatot követően kérjük, hogy még további kb. fél óráig az intézetet ne hagyja el!

A vizsgálat alapvetően biztonságos. Egy nagy nemzetközi magas cardiovascularis rizikójú beteget vizsgáló tanulmány szerint 5060 vizsgálatra esett nyolc komoly, hospitalizációt (kórházi ellátást) igénylő szövődmény (6 esetben súlyos – tartós kamrai – ritmuszavar, 1 esetben akut myocardialis infarktus és 1 esetben súlyos nem szűnő légszomj volt a hospitalizáció oka).

Ezt egészíti ki a testösszetétel mérés, melynek segítségével azt vizsgáljuk, mennyi kg zsírból, izomból és vízből áll össze a páciens testtömege, és az az ideálistól mennyire tér el, mindezt testrészekre lebontva.

Vissza