Barion Pixel

24 órás vérnyomásmérés (ABPM)

A 24-órás vérnyomás-monitorozást (ABPM) általában magas vérnyomás betegség gyanúja esetén végezzük. Segítségével meg tudjuk figyelni a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozását, detektálni tudjuk a vérnyomáskiugrást, illetve fel tudjuk mérni a vérnyomáscsökkentő kezelés hatékonyságát.

A vizsgálathoz vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk fel a karra, amit vezetékek segítségével kötünk össze egy kisméretű, hordozható, automata vérnyomásmérő készülékkel. Ez a nyakban lóg, és meghatározott időnként méri a vérnyomást, a pulzust, majd a mért eredményeket eltárolja. A páciens szabadon végezheti mindennapi megszokott tevékenységét. Huszonnégy óra elteltével levesszük a készüléket, és a benne tárolt adatokat számítógép segítségével beolvassuk és kiértékeljük.

A vizsgálat előkészítést nem igényel, ideje alatt a szokott módon szedhetőek a gyógyszerek.

Fontos, hogy a vizsgálat ideje alatt valóban olyan tevékenységet végezzen, amely jól leképezi a mindennapjait. Ha a vizsgálat napján többet pihen, kevesebbet mozog, akkor vérnyomása alacsonyabb lehet a szokottnál.

A vizsgálat veszélytelen és fájdalommentes. Amikor a vérnyomásmérés történik, a készülék felfújja a mandzsettát, így a szorító érzésre éjszaka felébredhet, de ez egyéb kellemetlenséget nem okoz

Vissza