Barion Pixel

24 órás EKG (Holter) monitorozás

A vizsgálat célja a szív elektromos tevékenységének 24-48 órán át tartó, folyamatos megfigyelése, amelyet mindennapos tevékenység közben rögzítünk.

A módszer különböző, csak időszakosan fellépő eltérések, szívritmuszavarok kimutatására szolgál, hiszen vannak olyan elváltozások, melyek csak néhány percig tartanak, sok esetben panaszt sem okoznak, ezért nem mutathatók ki a hagyományos EKG-vizsgálat keretében. A módszer jól használható a szívritmust befolyásoló gyógyszeres kezelés ellenőrzésére is.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A készülék, amelyet a vizsgálandó személy 24-48 órán keresztül visel, egy miniatűr, zsebrádióhoz hasonló dobozka, amelyből öt vezeték ágazik el, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára öntapadós, egyszer használatos elektródát rögzítünk, ehhez kapcsoljuk a vezetékeket. A készüléket nyakba vagy derékövre akasztható tokba helyezzük, melyet 24-48 órán keresztül nem szabad levenni, és nem érheti víz!

Önnek mit kell tennie?

Nem kell változtatnia az életmódján, gyógyszereit is a szokott módon szedje be. Ha felismert olyan tevékenységeket, melyek kifejezetten kiváltják a panaszokat, akkor azokat igyekezzen ebben az időszakban elvégezni, hogy a készülék rögzíteni tudja az eredményeket. Vezesse az eseménynaplót, amelyet a készülék rögzítésekor adunk Önnek, és jegyezzen fel benne minden tevékenységet, amit folytat (pl. séta, étkezés, munka, lépcsőzés, rohanás a busz után, pihenés, sport).

Ha szívpanaszt vagy kellemetlenséget érez, akkor a készüléken az erre a célra kialakított gombot nyomja meg, és a naplóba is jegyezze be, hogy mit érzett. Ez nagyon fontos információ lehet a leletet kiértékelő orvosnak.

A megbeszélteknek megfelelően 24 vagy 48 óra elteltével fáradjon vissza a rendelőbe, ahol a készüléket levesszük, és a benne tárolt adatokat számítógép segítségével kiértékeljük.

Vissza